Żywienie w przedszkolu

Do pobrania: Prezentacja żywienie niejadka

 

JADŁOSPIS DEKADOWY OD 10.03.2020  DO 23.03.2020

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
10. 03 wt Pieczywo mieszane z masłem,  pastą  z makreli wędzonej, ogórków kiszonych  i jajek, herbata z cytryną. Zupa koperkowa z ryżem i jarzyną, sztuka mięsa gotowanego w sosie musztardowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot. Bananowa kaszka manna.

 

11.03 śr. Pieczywo mieszane  z masłem, szynką od górali i papryką na listku sałaty, kakao. Zupa jarzynowa z białej kapusty  z ziemniakami, makaron z serem. Sałatka owocowa.

 

12.03 czw. Pieczywo mieszane z masłem,żółtym serem, pomidorem  i cebulką zieloną, herbata  z cytryną. ½ gruszki

 

Krupnik z jarzyną, filet z indyka duszony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów,papryki,ogórka konserwowego, rzodkiewki i kukurydzy, kompot. Grysik na mleku.
13.03 pt. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą krakowską suchą,     i rzodkiewką, kawa na mleku. Rosół z makaronem i jarzyną, jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot. Winogrona, wafle tortowe.
16.03 pn. Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, pomidorem,              rzodkiewką i szczypiorkiem    na listku sałaty, kakao. Zupa marchewkowa z ziemniakami   i jarzyną, ryba duszona z porą w sosie śmietanowym z makaronem, kompot. Smoothie z awokado, bananem, truskawkami na soku jabłkowym.
17.03 wt. Pieczywo mieszane z masłem, twarożkiem truskawkowym, herbata owocowa. Zupa brokułowa z jarzyną i kaszą jaglaną, kotlet schabowy,ziemniaki, surówka  z białej kapusty, marchwi i pietruszki zielonej, kompot. Sok wieloowocowy, pałki kukurydziane.
18.03 śr. Pieczywo mieszane z masłem, ogórkiem zielonym i cebulką zieloną, parówki na gorąco

z ketchupem, herbata    z mlekiem.

Zupa jarzynowa wieloskładnikowa     z ziemniakami, kluski na parze

z sosem jagodowym, kompot.

Surówka z marchwi    i jabłek.
19.03 czw. Pieczywo mieszane z masłem,    pasztetem i ogórkiem konserwowym, herbata  z cytryną. Krem z buraków  z jarzyną      i ziemniakami, spaghetti z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią, kompot. Koktajl truskawkowo-bananowy.
20.03 pt. Pieczywo mieszane  z masłem, pastą z szynki, jajek i cebulki zielonej z majonezem, kawa na mleku. Zupa pieczarkowa z jarzyną  i ziemniakami, sałatka z kurczaka, boczku i pory z kaszą jęczmienną, kompot. Jogurt naturalny     z orzechami               i żurawiną.

 

23.03 pn. Rogale z masłem i miodem, zupa mleczna z płatkami owsianymi. Zupa pomidorowa z jarzyną i ryżem, leczo warzywne            z pomidorami, pieczarkami, papryką, cukinią, cebulą z makaronem, kompot. Wafle ryżowe        z musem jabłkowym.

WODA MIĘDZY POSIŁKAMI